« Aan tafel met: Stichting Leergeld»

Gepubliceerd op 01-12-2021

Anke.jpg

We zitten aan de Wethouder Ebbenlaan op kantoor bij Stichting Leergeld Helmond. We zitten aan tafel met Anke Vlasblom. Als coördinator stuurt zij +/- 14 vrijwilligers aan die elk op hun eigen manier ervaring hebben met de doelgroep. Samen steunen zij ruim 2.000 kinderen die het kunnen gebruiken. Want dat is hard nodig.

Stichting Leergeld is een lokale organisatie. Zij helpen kinderen, tot 18 jaar, waar nodig met praktische steun. Bijvoorbeeld met school, sport en culturele activiteiten. Van een vergoeding voor schoolfoto’s en een laptop tot een identiteitsbewijs, vergoeding voor kleding of een sportabonnement. Daarbij stellen zij zich zo flexibel mogelijk op. “In principe vergoeden wij een sportabonnement. Maar wanneer er een andere bewegingsgerelateerde vraag komt, dan kunnen we maatwerk bieden. Binnen Stichting Leergeld kijken wij altijd naar de beste oplossing voor het kind.”

Leergeld denkt in mogelijkheden. “Natuurlijk zijn er soms ook obstakels op de weg. Zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze maatregel heeft in basis een goede missie; zorgen dat privacy voor iedereen gewaarborgd blijft. Maar het zorgt er ook voor dat verschillende partijen niet zomaar met elkaar in contact kunnen komen. Terwijl een samenwerking tussen school en Leergeld een situatie juist gemakkelijk zou kunnen maken. Maar gelukkig zijn er voorbeelden genoeg waarbij verschillende organisaties elkaar wel kunnen vinden.”

Anke is bijvoorbeeld blij met de samenwerking met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Nationaal Fonds Kinderhulp. “Het fonds kan bijvoorbeeld een bril vergoeden of, in bijzondere gevallen, een vergoeding voor kinderen met uitzonderlijke talenten. De Gemeente Helmond, Stichting Thomas van Villanova en de Beelsfundatie zijn prettige samenwerkingspartners. Ook de samenwerking met Stichting Jarige Job werkt inspirerend. Het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend om een cadeautje te krijgen op hun verjaardag. Het leuke is dan ook dat Jarige Job verjaardagspakketten mogelijk maakt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar.”

Stichting Leergeld Helmond heeft ruim 80% van de kinderen die steun kunnen gebruiken in beeld. “We zien die groep ieder jaar weer groeien en moeten het vooral hebben van onze cliënten die het verhaal verspreiden. Het helpt daarbij enorm dat een aantal vrijwilligers bij ons ervaringsdeskundig zijn. Dat is makkelijker communiceren, want zij weten als geen andere in welke situatie de cliënt zich bevindt. Daarnaast kunnen zij uit eigen ervaring mensen doorsturen naar andere organisaties zoals De Kledingbank, Supersociaal of Humanitas.” Anke is blij dat mensen de weg naar Stichting Leergeld steeds beter weten te vinden. “Het is nog steeds niet altijd even makkelijk, want er moet in het begin het nodige papierwerk worden ingevuld. Maar ook daar kunnen wij bij helpen. Wanneer mensen eenmaal contact hebben gelegd, kunnen ze hulp krijgen. Van Stichting Leergeld. En van andere organisaties.”

Wanneer we Anke vragen of ze nog iets kwijt wil, zegt ze met een stralende lach: “Het rekeningnummer van Stichting Leergeld.” Een afsluiter met een knipoog en een opening voor mensen die Leergeld een warm hart toedragen. Zodat de Stichting nog meer mooie dingen kan doen.

Stichting Leergeld is de belangrijkste partner van ’n Ouwe Sok op het gebied van kinderen die leven onder de armoedegrens. Zij stellen hun netwerk beschikbaar en geven ons de inzichten en ervaringen zodat wij het opgehaalde bedrag op een zo zinvol mogelijke manier kunnen besteden.

Anke-1638371953.jpg